ترانزیستور یک وسیله نیمه هادی است که برای تقویت یا سوئیچ کردن سیگنال های الکتریکی و قدرت استفاده می شود. ترانزیستور یکی از بلوک های اساسی ساختمان الکترونیک مدرن است. این ماده از مواد نیمه هادی تشکیل شده است که معمولاً دارای حداقل سه پایانه برای اتصال به یک مدار الکترونیکی است. یک ولتاژ یا جریان اعمال شده به یک جفت ترمینال ترانزیستور، جریان را از طریق یک جفت ترمینال دیگر کنترل می کند. از آنجایی که توان کنترل شده (خروجی) می تواند بیشتر از توان کنترلی (ورودی) باشد، ترانزیستور می تواند سیگنال را تقویت کند. برخی از ترانزیستورها به صورت جداگانه بسته بندی می شوند، اما تعداد بیشتری از ترانزیستورها در مدارهای مجتمع تعبیه شده اند.
فیزیکدان اتریش-مجارستانی جولیوس ادگار لیلینفلد مفهوم ترانزیستور اثر میدانی را در سال 1926 پیشنهاد کرد، اما در آن زمان امکان ساخت یک دستگاه کارآمد وجود نداشت.اولین وسیله کاری که ساخته شد یک ترانزیستور تماس نقطه ای بود که در سال 1947 توسط فیزیکدانان آمریکایی جان باردین و والتر براتین در حالی که زیر نظر ویلیام شاکلی در آزمایشگاه بل کار می کردند اختراع شد. این سه نفر جایزه نوبل فیزیک سال 1956 را به خاطر دستاوردهایشان به اشتراک گذاشتند. پرکاربردترین نوع ترانزیستور، ترانزیستور اثر میدانی فلز-اکسید-نیمه هادی (MOSFET) است که توسط محمد آتالا و داون کاهنگ در آزمایشگاه بل در سال 1959 اختراع شد. ترانزیستورها عرصه الکترونیک را متحول کردند و راه را برای رادیوها، ماشین حساب ها و کامپیوترهای کوچکتر و ارزانتر و از جمله موارد دیگر هموار کردند.
اکثر ترانزیستورها از سیلیکون بسیار خالص و برخی از ژرمانیوم ساخته می شوند، اما برخی از مواد نیمه هادی دیگر نیز گاهی استفاده می شوند. یک ترانزیستور ممکن است فقط یک نوع حامل شارژ داشته باشد، در یک ترانزیستور اثر میدان، یا ممکن است دو نوع حامل بار در دستگاه های ترانزیستور اتصال دوقطبی داشته باشد. در مقایسه با لوله خلاء، ترانزیستورها به طور کلی کوچکتر هستند و برای کار به توان کمتری نیاز دارند. برخی از لولههای خلاء نسبت به ترانزیستورها در فرکانسهای کاری بسیار بالا یا ولتاژهای کاری بالا مزایایی دارند. بسیاری از انواع ترانزیستورها با مشخصات استاندارد شده توسط چندین سازنده ساخته می شوند.
تریود ترمیونیک، یک لوله خلاء که در سال 1907 اختراع شد، فناوری رادیویی تقویت شده و تلفن از راه دور را فعال کرد. با این حال، تریود دستگاهی شکننده بود که مقدار قابل توجهی انرژی مصرف می کرد. در سال 1909، فیزیکدان ویلیام اکلس، نوسانگر دیود کریستالی را کشف کرد. فیزیکدان اتریش-مجارستانی جولیوس ادگار لیلینفلد در سال 1925 حق اختراعی را برای یک ترانزیستور اثر میدانی (FET) در کانادا ثبت کرد، که قرار بود جایگزین حالت جامد برای ترایود باشد.Lilienfeld همچنین در سال 1926 و 1928 پتنت های مشابهی را در ایالات متحده ثبت کرد. با این حال، لیلینفلد هیچ مقاله تحقیقاتی در مورد دستگاه های خود منتشر نکرد و همچنین در حق ثبت اختراعات وی نمونه خاصی از نمونه اولیه کار ذکر نشده است. از آنجایی که تولید مواد نیمه هادی با کیفیت بالا هنوز چندین دهه باقی مانده بود، ایده های تقویت کننده حالت جامد لیلینفلد در دهه های 1920 و 1930 کاربرد عملی پیدا نمی کرد، حتی اگر چنین وسیله ای ساخته شده بود. در سال 1934، مخترع آلمانی اسکار هیل، دستگاه مشابهی را در اروپا به ثبت رساند.
از 17 نوامبر 1947 تا 23 دسامبر 1947، جان باردین و والتر براتین در آزمایشگاههای بل AT&T در موری هیل، نیوجرسی، آزمایشهایی را انجام دادند و مشاهده کردند که وقتی دو نقطه طلا به یک کریستال ژرمانیوم اعمال میشود، سیگنالی تولید میشود. با توان خروجی بیشتر از ورودی. ویلیام شاکلی، رهبر گروه فیزیک حالت جامد، پتانسیل این موضوع را دید و در چند ماه آینده تلاش کرد تا دانش نیمه هادی ها را به میزان زیادی گسترش دهد. اصطلاح ترانزیستور توسط جان R. Pierce به عنوان انقباض اصطلاح transresistance ابداع شد. به گفته لیلیان هادسون و ویکی دایچ، شاکلی پیشنهاد کرده بود که اولین پتنت آزمایشگاه بل برای ترانزیستور باید بر اساس اثر میدانی باشد و او به عنوان مخترع نامگذاری شود. پس از کشف حق ثبت اختراع لیلینفلد که سال ها قبل از آن در هاله ای از ابهام قرار گرفت، وکلای آزمایشگاه بل با پیشنهاد شاکلی مخالفت کردند زیرا ایده ترانزیستور اثر میدانی که از میدان الکتریکی به عنوان “شبکه” استفاده می کند، جدید نبود. در عوض، آنچه Bardeen، Brattain و Shockley در سال 1947 اختراع کردند، اولین ترانزیستور نقطه تماس بود.در قدردانی از این دستاورد، شاکلی، باردین و براتین به طور مشترک جایزه نوبل فیزیک 1956 را برای تحقیقاتشان در مورد نیمه هادی ها و کشف اثر ترانزیستور دریافت کردند.
تیم تحقیقاتی شاکلی در ابتدا با تلاش برای تعدیل رسانایی یک نیمه هادی سعی در ساخت یک ترانزیستور اثر میدانی (FET) داشت، اما موفقیت آمیز نبود، عمدتاً به دلیل مشکلات در حالت های سطحی، پیوند آویزان و مواد ترکیبی ژرمانیوم و مس. . در طول تلاش برای درک دلایل مرموز پشت شکست آنها در ساخت یک FET کارآمد، این امر باعث شد تا آنها در عوض ترانزیستورهای نقطه تماس و اتصال دوقطبی را اختراع کنند.
در سال 1948، ترانزیستور نقطه تماس به طور مستقل توسط فیزیکدانان آلمانی هربرت ماتاره و هاینریش ولکر در حین کار در Compagnie des Freins et Signaux Westinghouse، یک شرکت تابعه Westinghouse واقع در پاریس، اختراع شد. ماتاره تجربه قبلی در توسعه یکسو کننده های کریستالی از سیلیکون و ژرمانیوم در تلاش رادار آلمان در طول جنگ جهانی دوم داشت. با استفاده از این دانش، او تحقیق در مورد پدیده “تداخل” را در سال 1947 آغاز کرد. در ژوئن 1948، ماتاره با مشاهده جریان هایی که از طریق تماس های نقطه ای جریان می یافت، نتایج ثابتی را با استفاده از نمونه های ژرمانیوم تولید شده توسط ولکر تولید کرد، مشابه آنچه باردین و براتین قبلاً در سال 2018 انجام داده بودند. دسامبر 1947. با درک اینکه دانشمندان آزمایشگاه بل قبلاً ترانزیستور را اختراع کرده بودند، شرکت عجله کرد تا “انتقال” آن را برای استفاده تقویت شده در شبکه تلفن فرانسه تولید کند و اولین درخواست ثبت اختراع ترانزیستور خود را در 13 اوت 1948 ثبت کرد.
اولین ترانزیستورهای پیوند دوقطبی توسط ویلیام شاکلی از آزمایشگاه های بل اختراع شدند، که در 26 ژوئن 1948 برای ثبت اختراع (2569347) درخواست داد. در 12 آوریل 1950، شیمیدانان Bell Labs، گوردون تیل و مورگان اسپارکس با موفقیت یک NPN jumplifying دوقطبی را تولید کردند. ترانزیستور ژرمانیوم آزمایشگاه های بل کشف این ترانزیستور «ساندویچ» جدید را در یک بیانیه مطبوعاتی در 4 ژوئیه 1951 اعلام کرده بود.
اولین ترانزیستور با فرکانس بالا ترانزیستور ژرمانیومی مانع سطحی بود که توسط فیلکو در سال 1953 توسعه یافت و قادر به کار در فرکانس های تا 60 مگاهرتز بود. این ها با حکاکی فرورفتگی ها در یک پایه ژرمانیوم نوع n از دو طرف با جت های سولفات ایندیوم (III) تا زمانی که ضخامت آن به چند ده هزارم اینچ رسید، ساخته شدند. ایندیوم آبکاری شده در فرورفتگی ها کلکتور و امیتر را تشکیل می دهد.
AT&T برای اولین بار در سال 1953 از ترانزیستورها در تجهیزات مخابراتی در مدارهای سیستم سوئیچینگ شماره 4A برای انتخاب مدارهای تنه از اطلاعات مسیریابی کدگذاری شده روی کارت های مترجم استفاده کرد.فتو ترانزیستور شماره 3A وسترن الکتریک کدگذاری مکانیکی را از کارت های فلزی پانچ شده می خواند.
اولین رادیو ترانزیستوری جیبی “نمونه اولیه” توسط INTERMETALL (شرکتی که توسط هربرت ماتاره در سال 1952 تأسیس شد) در بین 29 اوت 1953 تا 6 سپتامبر 1953 در بین المللی Funkausstellung دوسلدورف نمایش داده شد. اولین رادیو ترانزیستوری جیبی “تولید” Regency TR-1 بود که در اکتبر 1954 منتشر شد. تولید شده به عنوان یک سرمایه گذاری مشترک بین بخش Regency of Industrial Development Engineering Associates، I.D.E.A. و تگزاس اینسترومنتز دالاس تگزاس، TR-1 در ایندیاناپولیس، ایندیانا تولید شد. این رادیو تقریباً جیبی بود که دارای 4 ترانزیستور و یک دیود ژرمانیومی بود. طرح صنعتی به شرکت پینتر، تیگ و پیترتیل شیکاگو واگذار شد. در ابتدا در یکی از شش رنگ مختلف منتشر شد: سیاه، عاج، قرمز ماندارین، خاکستری ابری، ماهاگونی و سبز زیتونی. رنگهای دیگر به زودی دنبال میشدند.
اولین رادیو ماشین تمام ترانزیستوری “تولید” توسط شرکت های کرایسلر و فیلکو توسعه یافت و در 28 آوریل 1955 در وال استریت ژورنال اعلام شد. کرایسلر از پاییز 1955، رادیو ماشین تمام ترانزیستوری، موپار مدل 914HR را به عنوان یک آپشن برای خط جدید خودروهای کرایسلر و امپریال 1956 خود در دسترس قرار داده بود که برای اولین بار در 21 اکتبر 1955 به نمایشگاههای نمایشگاه عرضه شد.
سونی TR-63 که در سال 1957 منتشر شد، اولین رادیو ترانزیستوری تولید انبوه بود که منجر به نفوذ انبوه رادیوهای ترانزیستوری به بازار شد. TR-63 تا اواسط دهه 1960 به فروش هفت میلیون دستگاه در سراسر جهان ادامه داد. موفقیت سونی با رادیوهای ترانزیستوری منجر به این شد که ترانزیستورها جایگزین لوله های خلاء به عنوان فناوری الکترونیکی غالب در اواخر دهه 1950 شوند.
اولین ترانزیستور سیلیکونی کار در آزمایشگاه بل در 26 ژانویه 1954 توسط موریس تاننبام ساخته شد. اولین ترانزیستور سیلیکونی تجاری توسط تگزاس اینسترومنتز در سال 1954 تولید شد. این کار گوردون تیل، متخصص در رشد کریستال هایی با خلوص بالا بود که قبلا در آزمایشگاه های بل کار کرده بود.
ماسفت (ترانزیستور MOS)
شرکت های نیمه هادی در ابتدا بر روی ترانزیستورهای اتصالی در سال های اولیه صنعت نیمه هادی تمرکز کردند. ترانزیستور اتصال دستگاهی نسبتاً حجیم بود که تولید انبوه آن دشوار بود و همین امر آن را به چندین کاربرد تخصصی محدود می کرد. ترانزیستورهای اثر میدانی (FETs) به عنوان جایگزینهای بالقوه برای ترانزیستورهای پیوندی تئوری شدند، اما محققان در ابتدا نمیتوانستند FETها را به درستی کار کنند، عمدتاً به دلیل وجود مانع مشکلساز حالت سطحی که از نفوذ میدان الکتریکی خارجی به مواد جلوگیری میکرد.
در دهه 1950، مهندس مصری محمد آتالا خواص سطحی نیمه هادی های سیلیکونی را در آزمایشگاه های بل بررسی کرد، جایی که روش جدیدی برای ساخت دستگاه های نیمه هادی پیشنهاد کرد که یک ویفر سیلیکونی را با یک لایه عایق اکسید سیلیکون می پوشاند تا الکتریسیته بتواند به طور قابل اعتماد به رسانا نفوذ کند. سیلیکون در زیر، غلبه بر حالت های سطحی که از رسیدن الکتریسیته به لایه نیمه هادی جلوگیری می کرد. این روش به عنوان غیرفعال سازی سطحی شناخته می شود، روشی که برای صنعت نیمه هادی حیاتی شد زیرا بعداً تولید انبوه مدارهای مجتمع سیلیکونی را ممکن کرد.او یافته های خود را در سال 1957 ارائه کرد. او با تکیه بر روش غیرفعال سازی سطحی خود، فرآیند فلز-اکسید-نیمه هادی (MOS) را توسعه داد. او پیشنهاد کرد که فرآیند MOS می تواند برای ساخت اولین FET سیلیکونی کار استفاده شود، که او کار روی ساخت آن را با کمک همکار کره ای خود داون کاهنگ آغاز کرد.
ترانزیستورهای اثر میدانی
اصل اساسی ترانزیستور اثر میدانی (FET) برای اولین بار توسط فیزیکدان اتریشی جولیوس ادگار لیلینفلد در سال 1926 ارائه شد، زمانی که او حق اختراع دستگاهی مشابه MESFET را ثبت کرد و در سال 1928 هنگامی که یک حق اختراع برای یک میدان دروازه عایق به ثبت رساند. ترانزیستور اثر. مفهوم FET بعدها توسط مهندس آلمانی اسکار هیل در دهه 1930 و توسط ویلیام شاکلی در دهه 1940 تئوری شد.
در سال 1945 JFET توسط هاینریش ولکر به ثبت رسید. به دنبال درمان نظری شاکلی در مورد JFET در سال 1952، یک JFET عملی در سال 1953 توسط جرج سی دیسی و ایان ام راس ساخته شد.
در سال 1948 باردین اختراع اولیه MOSFET را به ثبت رساند، یک FET با دروازه عایق (IGFET) با یک لایه وارونگی. حق اختراع Bardeen و همچنین مفهوم لایه وارونگی اساس فناوری CMOS امروزی را تشکیل می دهد.
اهمیت
ترانزیستورها اجزای فعال کلیدی در تمام الکترونیک مدرن هستند. بنابراین بسیاری ترانزیستور را یکی از بزرگترین اختراعات قرن بیستم می دانند.
اختراع اولین ترانزیستور در آزمایشگاه بل در سال 2009 به عنوان نقطه عطف IEEE نامگذاری شد. فهرست نقاط عطف IEEE همچنین شامل اختراعات ترانزیستور اتصال در سال 1948 و MOSFET در سال 1959 است.
ماسفت (ترانزیستور اثر میدانی فلز-اکسید-نیمه هادی)، همچنین به عنوان ترانزیستور MOS شناخته می شود، تا حد زیادی پرکاربردترین ترانزیستور است که در برنامه های مختلف از کامپیوتر و الکترونیک تا فناوری ارتباطات مانند گوشی های هوشمند استفاده می شود. ] ماسفت به عنوان مهمترین ترانزیستور، احتمالاً مهمترین اختراع در الکترونیک، و تولد الکترونیک مدرن در نظر گرفته شده است. ترانزیستور MOS از اواخر قرن بیستم بلوک ساختمانی اساسی الکترونیک دیجیتال مدرن بوده است و راه را برای عصر دیجیتال هموار کرده است.اداره ثبت اختراع و علائم تجاری ایالات متحده آن را “اختراع پیشگامانه ای که زندگی و فرهنگ را در سراسر جهان متحول کرد” می نامد. اهمیت آن در جامعه امروزی به توانایی آن در تولید انبوه با استفاده از یک فرآیند بسیار خودکار (ساخت دستگاه های نیمه هادی) است که هزینه های حیرت آور پایینی برای هر ترانزیستور را به همراه دارد. ماسفتها پرتعدادترین اشیای مصنوعی هستند که تا سال 2018 بیش از 13 میلیون دستگاه ساخته شده است.
اگرچه چندین شرکت هر سال بیش از یک میلیارد ترانزیستور MOS بسته بندی شده جداگانه (معروف به گسسته) تولید می کنند، اکثریت قریب به اتفاق ترانزیستورها در حال حاضر در مدارهای مجتمع (اغلب به IC، میکروچیپ ها یا به سادگی تراشه ها کوتاه می شوند) همراه با دیودها تولید می شوند. مقاومت ها، خازن ها و سایر قطعات الکترونیکی برای تولید مدارهای الکترونیکی کامل. یک گیت منطقی از حدود بیست ترانزیستور تشکیل شده است در حالی که یک ریزپردازنده پیشرفته از سال 2022 می تواند از 57 میلیارد ترانزیستور (MOSFET) استفاده کند.
هزینه کم، انعطاف پذیری و قابلیت اطمینان ترانزیستور آن را به دستگاهی فراگیر تبدیل کرده است. مدارهای مکاترونیک ترانزیستوری جایگزین دستگاه های الکترومکانیکی در کنترل لوازم و ماشین آلات شده است. معمولاً استفاده از یک میکروکنترلر استاندارد و نوشتن یک برنامه کامپیوتری برای انجام یک عملکرد کنترلی آسانتر و ارزانتر از طراحی یک سیستم مکانیکی معادل برای کنترل همان عملکرد است.
عملیات ساده شده
یک ترانزیستور می تواند از یک سیگنال کوچک اعمال شده بین یک جفت ترمینال خود برای کنترل سیگنال بسیار بزرگتر در یک جفت ترمینال دیگر استفاده کند. به این خاصیت سود می گویند. می تواند سیگنال خروجی قوی تری تولید کند، ولتاژ یا جریان، که متناسب با سیگنال ورودی ضعیف تر است و بنابراین، می تواند به عنوان تقویت کننده عمل کند. از طرف دیگر، ترانزیستور می تواند برای روشن یا خاموش کردن جریان در مدار به عنوان یک کلید کنترل شده الکتریکی استفاده شود، جایی که مقدار جریان توسط سایر عناصر مدار تعیین می شود.
دو نوع ترانزیستور وجود دارد که تفاوت های جزئی در نحوه استفاده از آنها در مدار دارند. یک ترانزیستور دوقطبی دارای پایانه هایی با برچسب پایه، کلکتور و امیتر است. یک جریان کوچک در ترمینال پایه (یعنی بین پایه و امیتر جریان می یابد) می تواند جریان بسیار بزرگتری را بین پایانه های کلکتور و امیتر کنترل یا تغییر دهد. برای یک ترانزیستور اثر میدانی، پایانه ها دارای برچسب گیت، منبع و تخلیه هستند و ولتاژی در گیت می تواند جریان بین منبع و تخلیه را کنترل کند.
تصویر نشان دهنده یک ترانزیستور دوقطبی معمولی در یک مدار است. بسته به جریان در پایه، شارژ بین پایانه های امیتر و کلکتور جریان می یابد. از آنجایی که در داخل، اتصالات پایه و امیتر مانند یک دیود نیمه هادی عمل می کنند، در حالی که جریان پایه وجود دارد، افت ولتاژ بین پایه و امیتر ایجاد می شود. مقدار این ولتاژ بستگی به ماده ای دارد که ترانزیستور از آن ساخته شده است و به آن VBE می گویند.
ترانزیستور به عنوان سوئیچ
ترانزیستورها معمولاً در مدارهای دیجیتال به عنوان سوئیچ های الکترونیکی استفاده می شوند که می توانند در حالت “روشن” یا “خاموش” باشند، هم برای کاربردهای پرقدرت مانند منابع تغذیه حالت سوئیچ و هم برای برنامه های کم مصرف مانند گیت های منطقی. پارامترهای مهم برای این کاربرد عبارتند از: جریان سوئیچ، ولتاژ کنترل شده، و سرعت سوئیچینگ، که با زمان افزایش و سقوط مشخص می شود.
در مدار سوئیچینگ، هدف شبیهسازی تا حد امکان، کلید ایدهآل است که دارای ویژگیهای مدار باز در حالت خاموش، اتصال کوتاه در حالت روشن، و انتقال آنی بین دو حالت باشد. پارامترها به گونهای انتخاب میشوند که خروجی «خاموش» محدود به جریانهای نشتی باشد که نمیتواند بر مدار متصل تأثیر بگذارد، مقاومت ترانزیستور در حالت «روشن» برای تأثیرگذاری بر مدار بسیار کوچک است، و انتقال بین دو حالت به اندازه کافی سریع است. اثر مخربی نداشته باشد.
در مدار ترانزیستور امیتر زمینی، مانند مدار سوئیچ نور نشان داده شده، با افزایش ولتاژ پایه، جریان امیتر و کلکتور به صورت تصاعدی افزایش می یابد. ولتاژ کلکتور به دلیل کاهش مقاومت کلکتور به امیتر کاهش می یابد. اگر اختلاف ولتاژ بین کلکتور و امیتر صفر (یا نزدیک به صفر) بود، جریان کلکتور فقط توسط مقاومت بار (لامپ) و ولتاژ تغذیه محدود می شود. این حالت اشباع نامیده می شود زیرا جریان آزادانه از کلکتور به امیتر می رود. هنگامی که اشباع شود، گفته می شود سوئیچ روشن است.
استفاده از ترانزیستورهای دوقطبی برای کاربردهای سوئیچینگ مستلزم بایاس کردن ترانزیستور است تا بین ناحیه قطع آن در حالت خاموش و ناحیه اشباع (روشن) عمل کند. این نیاز به جریان درایو پایه کافی دارد. از آنجایی که ترانزیستور افزایش جریان را فراهم می کند، سوئیچینگ یک جریان نسبتاً بزرگ در کلکتور را با جریان بسیار کمتری به ترمینال پایه تسهیل می کند. نسبت این جریان ها بسته به نوع ترانزیستور متفاوت است و حتی برای یک نوع خاص بسته به جریان کلکتور متفاوت است. در مثال یک مدار سوئیچ نور، همانطور که نشان داده شده است، مقاومت به گونه ای انتخاب می شود که جریان پایه کافی برای اطمینان از اشباع ترانزیستور فراهم کند.مقدار مقاومت پایه از ولتاژ تغذیه، افت ولتاژ اتصال C-E ترانزیستور، جریان کلکتور و ضریب تقویت بتا محاسبه می شود.
ترانزیستور به عنوان تقویت کننده
تقویت کننده امیتر مشترک به گونه ای طراحی شده است که یک تغییر کوچک در ولتاژ (Vin) جریان کوچکی را که از پایه ترانزیستور می گذرد تغییر می دهد که تقویت جریان همراه با خواص مدار به این معنی است که نوسانات کوچک در Vin باعث ایجاد تغییرات بزرگ در Vout می شود.
پیکربندیهای مختلفی از تقویتکنندههای تک ترانزیستوری امکانپذیر است که برخی از آنها افزایش جریان، برخی افزایش ولتاژ و برخی هر دو را ارائه میکنند.
از تلفن های همراه گرفته تا تلویزیون، تعداد زیادی از محصولات شامل تقویت کننده هایی برای بازتولید صدا، انتقال رادیویی و پردازش سیگنال هستند. اولین تقویتکنندههای صوتی گسسته ترانزیستوری به سختی چند صد میلیوات را تامین میکردند، اما با در دسترس قرار گرفتن ترانزیستورهای بهتر و تکامل معماری تقویتکننده، قدرت و وفاداری صدا به تدریج افزایش یافت.
تقویت کننده های صوتی ترانزیستوری مدرن تا چند صد وات رایج و نسبتا ارزان هستند.